Nuttige chaos op de eerste generale repetitie !

Soulsister tijdens de repetities gisteren.

Gisteren was een lange dag, té lang om daarna nog een verslagje te schrijven, dus bij deze.
In de namiddag zijn alle artiesten één voor één op het grote podium hun repertoire komen repeteren, om zich vooral auditief aan te passen van het zeer gecontroleerde en perfecte geluid van de repetitieruimte naar het volumineuzere geluid van een grote zaal met een superieure geluidsinstallatie. Voor het publiek klinkt het in de zaal prima (het geluid op de generale repetitie was gewoonweg super, en we weten dat het in een lege zaal altijd moeilijker is dan in een volle zaal, dus dat belooft), maar uit ervaring (van tijdens de repetities) weet ik dat de slechtste plek om iets te horen op en naast het podium is. Daarom bestaat trouwens zoiets als monitoring (het woord zegt al wat het is) : dit laat toe dat de artiesten precies dàt horen wat ze moeten horen om te kunnen spelen/zingen. De techniek staat vandaag zo ver dat je elke solist een aparte, individuele mix kunt geven, en die stereomix wordt dan draadloos naar 2 mini-luidsprekertjes in hun oren gestuurd. Je zal wel af en toe eens zo’n in-ear-monitor zien bengelen op de schouder van een artiest, of nog een andere het er opnieuw zien in proppen.
En gisterenavond was er dus, met een half uurtje vertraging, de eerste generale repetitie. Dat lijkt gelukkig weinig op de eerste show : ten eerste is nog niemand in podiumkledij (vanavond is dat wél de bedoeling), en is iedereen nog onwennig met opkomsten, presentaties, enz. Dat maakt dat we als eens iets hernemen, of duidelijk vaststellen dat we bepaalde zaken anders moeten doen.
Elke afdeling (licht, video, stage-management, dirigent, enz.) en ook collega Jan (die bewust niets heeft meegevolgd van de repetities om zo als het ware zoals het publiek naar de show te kijken) nemen nota’s, die straks met iedereen doorgenomen zullen worden.
Het goede nieuws is dat we – net als vorig jaar – opnieuw onberispelijke muzikale performers hebben, en héél véél feestelijke muziek ! Ook onze 2 klassieke solisten zijn ronduit indrukwekkend : we hebben een camera-shot gevonden waarbij het ganse pianoklavier tijdens het optreden van Liebrecht Vanbeckeboort ons reuze-scherm vult ! Liebrecht speelt een stuk uit het 1ste pianoconcerto van Tchaikowski, en ik had de indruk dat de video-techniek op bepaalde momenten z’n snelheid niet helemaal meer kon volgen.
Enfin, we hebben voor het 2e jaar op rij een show in de steigers staan waar de bezoekers veel muzikaal plezier zullen aan beleven !
Deze namiddag dus de opkomsten e.d. bespreken, en ook nog wat werken aan het geluid van de bass bij Chic.
En vanavond een 2e dress rehearsal, met normaliter véél minder chaos, en de kans om de laatste aarzelingen weg te werken.
Ik hou jullie uiteraard op de hoogte !
Jan

Advertenties

6 Responses to “Nuttige chaos op de eerste generale repetitie !”


 1. 1 hans 18 oktober 2007 om 11:45 am

  Ziet er bangelijk goed uit

 2. 2 Bernard 18 oktober 2007 om 12:00 pm

  Bestaat er geen abonnementsformule zodat je naar elke voorstelling kan komen en op het einde wel zeker bent dat je alles hebt gezien wat er te zien valt? Het beeld van Paul en Jan van Soulsiter achter het orkest lijkt fantastisch groot.

 3. 3 Jerome 18 oktober 2007 om 12:18 pm

  Ook mijn blik werd onmiddellijk getrokken door het beeld van soulsister. De belichting belooft alleszins ook al veel goeds. Nu komt het wel heel dicht. Morgen de première. ik ben geen organisator maar zelfs ik begin zenuwen te krijgen. Laat het mij in het promszinnetje samenvatten: music is my first love…
  Op ATV staan ook een aantal beeldfragmentjes waarop ook Jan Vereecke te zien is (hij is echt alomtegenwoordig, ik vraag me soms af wat de andere Jan nog doet, al zal zijn aandeel even groot zijn :-)).
  Klinkt en ziet er in elk geval fantastische uit.
  In één van de fragmentjes van ATV zegt Jan: we moeten mee met onze tijd. Wel dat doe je zeker: proms zelf met video, proms-TV, deze blog (waardoor we de proms nog meer beleven dan ooit te voren), de myspace-pagina. Bravo!!!

  Jerome

 4. 4 marty 18 oktober 2007 om 11:47 pm

  hoi een slechte repetie is nodig voor straks goed voor de dag te komen.
  ik heb er vertrouwen in dat het weer een geweldig musicaal spectakel word.
  tot 3 november.

  groetjes

 5. 5 Kenny 19 oktober 2007 om 9:11 am

  Zalige foto! Ik kijk al uit naar vanavond


 1. 1 Top Posts « WordPress.com Trackback op 19 oktober 2007 om 5:58 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Je leest op deze blog de muzikale ervaringen en verhalen van Jan Vereecke, mede-organisator van Night of the Proms.

Concertdata 2018

Rotterdam – Nederland

za 17 november | Rotterdam Ahoy
Klik hier om te reserveren

ma 19 november | Rotterdam Ahoy (privé show)
di 20 november | Rotterdam Ahoy (privé show)

Antwerpen – België

vrij 23 november | Sportpaleis
za 24 november | Sportpaleis

Klik hier om te reserveren

Duitsland – Luxemburg

vrij 30 november t.e.m. za 22 december

Klik hier om te reserveren

Blog Stats

 • 406,878 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: