Geboren New Yorker Nile Rodgers heeft een nauwelijks te overschatten invloed gehad op de hedendaagse muziek en is één van de meest succesvolle producers aller tijden. Hij maakte niet alleen wereldhits met z’n eigen groep Chic (met als bekendste song Le Freak), hij deed dat ook als producer/componist voor sterren als Sister Sledge (We Are Family, Lost In Music), David Bowie (Let’s Dance), Duran Duran, Madonna, Mick Jagger en nog zoveel meer. Het overbekende bass-loopje uit Rapper Delight is zowat de allereerste sample ooit, en het komt uit een andere Chic-hit: Good Times.

Nile Rodgers heeft een schitterend pop-palmares opgebouwd, en dat voor iemand die eigenlijk gewoon klassiek gitarist wilde worden. Nile Rodgers: “Ik heb een muzikale opleiding gevolgd aan de Manhattan School of Music en de Julliard School, waar ik een erg verdienstelijke leerling was op klassieke gitaar. Ik mocht als één van de enige leerlingen concerteren met de allergrootste solisten van die tijd. Maar toen ik wat research begon te doen, stelde ik vast dat de sterren van de klassieke gitaar nauwelijks bekend waren buiten het kleine klassieke muziekwereldje, én dat daar geen enkele zwarte muzikant bij was. Het was de eerste (en enige) keer in mijn leven dat ik iets heb opgegeven zonder het te proberen… Dus moest ik op zoek naar een andere manier om beroemd te worden. Daarom startte ik met wat vrienden uit het jazzmilieu een rockgroepje op, dat flink wat succes had. Maar we vonden nergens een platenmaatschappij, alweer omdat onze huidskleur niet overeenkwam met de muziek die we maakten. Rock werd door blanke bands gespeeld.”

“Een vriend spoorde ons aan om het met dansmuziek te proberen. Ik vond dat er in dat genre al een heel groot aanbod was en dat wij dus niets nieuws meer konden betekenen. Maar die vriend zei: Als jullie het niet kunnen, dan kan niemand het! Hij wist dat we technisch behoorlijk goede muzikanten waren. En zo zijn we dus beginnen werken aan een totaal nieuw repertoire.”

“We lieten onze eerste opname Everybody Dance, een nummer van meer dan acht minuten, door een dj draaien in de fameuze club Studio 54. Hij maakte daarbij gebruik van onze halve duims opnamebanden, die recht van de opnametafel kwamen en dus nog niet gemasterd waren. Het effect op het dansende publiek was enorm: iedereen viel als een blok voor de nieuwe sound, vooral de baslijn viel in de smaak. Dat had vooral te maken met het feit dat het om een ongemasterde opnametape ging: in die tijd werden de lage tonen (tot 50 Hz) nagenoeg altijd weggehaald van de uiteindelijke plaat.”

“We hebben toen vertegenwoordigers van de platenindustrie kunnen overtuigen om te komen kijken en luisteren naar wat onze muziek teweegbracht, en we hadden ons contract beet. De disco met een vette bass was geboren!”

Hoe kijk je aan tegen de concerten in Antwerpen?
“Het is voor mij bijzonder uitzonderlijk om voor een hele maand weg te zijn van thuis en mijn werk in New York. Gelukkig kan ik een aantal projecten vanuit Europa voortzetten, waaronder dat met Phil Collins. Maar ik kijk heel erg uit naar jullie Night of the Proms: er gaat voor mij niets boven werken met een echt orkest. De hits van Chic zijn indertijd ook altijd opgenomen met een groot orkest, meestal gerekruteerd uit muzikanten van
de Juliard School en van het Metropolitan Symphony Orchestra. Weet je dat zelfs Itszhak Perlman op één van zo’n opnames heeft meegespeeld? En hij was niet eens eerste violist! Hij had van vrienden over de opname gehoord en hij wou gewoon meedoen… De muziek van Chic gebruikt de orkestsound om de songs vreedzaam en vrolijk te laten klinken.”

Wat mogen we van Chic verwachten tijdens de Night of the Proms?
“Ik word op het podium vergezeld door Sylver en Jessica, die al heel lang de vaste stemmen zijn van Chic. Verder doe ik graag een beroep op het talent van John Miles en z’n band, de backing vocals en uiteraard het grote orkest. Ik ben enorm benieuwd naar het resultaat. We gaan alleszins een feestje bouwen!”

Advertenties

0 Responses to “Ik wilde eigenlijk klassiek gitarist worden”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Je leest op deze blog de muzikale ervaringen en verhalen van Jan Vereecke, mede-organisator van Night of the Proms.

Concertdata 2018

Rotterdam – Nederland

za 17 november | Rotterdam Ahoy
Klik hier om te reserveren

ma 19 november | Rotterdam Ahoy (privé show)
di 20 november | Rotterdam Ahoy (privé show)

Antwerpen – België

vrij 23 november | Sportpaleis
za 24 november | Sportpaleis

Klik hier om te reserveren

Duitsland – Luxemburg

vrij 30 november t.e.m. za 22 december

Klik hier om te reserveren

Blog Stats

  • 406,878 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: